La Verna

Verschilde sites en gidsen beschrijven een route die plaatsen aandoen die Sint Franciscus bezocht heeft. De routes verschillen van elkaar maar komen allemaal langs de voornaamste locaties.

Hierbij is ‘Een Franciscaanse voetreis’ een route die start in Firenze de meest gelopen route onder pelgrims uit de Lage Landen.

La Via di Francesco beschrijft naast een wandelweg ook een variant voor fietsers en een variant die vertrekt in Perugia

De meest gelopen route onder de Franciscus wegen door pelgrims uit de Lage Landen is ‘een Franciscaanse voetreis‘ beschreven in de gelijknamige gids door de Nederlander Kees Roodenburg. Deze gids werd geactualiseerd en wordt verder onderhouden door Ruud Verkerke en Pieter Quelle die ook de bijhorende website franciscaansevoetreis.nl beheren. Op deze site kan de gids met bijhorende gps spoor en lijst overnachtingsplaatsen besteld worden.

Verschillende trajecten tussen La Verna en Rome over Assisi

Een route om Assisi te bereiken in de voetsporen van Sint Franciscus, of je nu vanuit het noorden (Firenze – La Verna – Rimini) of het zuiden (Rome) vertrekt. Het is een route te voet, per fiets en te paard die verschillende “plaatsen” met elkaar verbindt die getuigen van het leven en de prediking van de heilige van Assisi.

Een “nieuwe” pelgrimsroute, die bedoeld is om de franciscaanse ervaring opnieuw te introduceren in de landen waar de arme man doorheen liep op zijn reizen. In zijn trouw aan het verhaal van Sint-Franciscus is de Weg haalbaar en charmant.

De route heeft een noordelijke tak van La Verna naar Assisi en een zuidelijke tak van Assisi naar Rieti waar hij aansluit op de Via Roma die naar Rome gaat.

Afbeelding La Verna

Giovanni di Pietro di Bernardone, OFM, beter bekend als Franciscus van Assisi  1181 – 1226), was een Italiaanse mysticus en katholieke monnik die de franciscanen stichtte. Hij werd geïnspireerd om een leven van armoede te leiden als rondtrekkende predikant. Franciscus is een van de meest vereerde figuren in het christendom. Verschillende routes die door Toscane, Umbrië en Lazio lopen verbinden de plaatsen die in zijn leven een belangrijke rol hebben gespeeld. De twee voornaamste zijn Assisi, zijn geboortestad en La Verna waar zijn belangrijkste klooster gevestigd was.

Kaartje uit de routegids van Cicerone met verschillende Franciscus wegen.

Umbrië, in de voetsporen van Franciscus

Onmisbaar als voorbereiding voor toeristen en pelgrims die de wegen van Sint Franciscus willen bewandelen. Naast een inleiding over het leven van Sint Franciscus worden plaatsen die in de routes worden aangedaan in hun context geplaatst met tal van legendes die over de heilige de ronde doen.

Sinds zijn verschijnen in 1994 is dit boek al aan zijn derde herwerkte uitgave toe.

AuteurFreeman, G. P.
UitgeverijValkhof Pers
Aantal bladzijden240
ISBN978 90 5625 478 0

Hier kan je het boek online bestellen.

Naar een andere route